Yoncaların 3.Biçimi yapılıyor.


Açıklama: Yenikent Kasabasında Tahıl ürünlerinin hasatının tamamlanmasının ardından Yoncaların 3.Biçim hasatı yapılıyor.
Kategori: Yonca Haberleri
Eklenme Tarihi: 24 Ağustos 2017
Geçerli Tarih: 22 Ekim 2017, 04:11
Site: YENİKENT BELEDİYESİ
URL: http://www.yenikent.bel.tr/haber_detay.asp?haberID=441




Özellikle İç Anadolu’da kasabamızda yetiştirilen ve adını “Yoncanın Anavatanı” olarak duyurmayı başaran kasabamız Dünyaya ve Türkiye’nin her bölgesine sevkiyatla da lider olmayı sürdürüyor.

Yem bitkilerinin kraliçesi olarak adlandırılan Yonca tarımı yapılan hemen tüm Yem bitkilerinden daha yüksek bir yem değerine sahiptir. Birim alana protein verimi de yüksek olan Yoncanın kuru ve yeşil otu her türlü hayvan için lezzetli ve besleyicidir. Otu vitaminlerce çok zengindir içersinde en az 10 vitamin bulunduğu bilinmektedir. Özellikle A ve E vitaminleri ile Piliç derileri ve yumurta rengini iyileştiren "Ksantofil" maddeleri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca yonca otunda Et, Süt ve Döl verimini arttıran birçok madde bulunmaktadır. Süt sığırlarının beslenmesinde Yonca otu+Mısır slajı kombinasyonu kullanımı özellikle A.B.D.de çok yaygındır. Otu yeşil veya kurutularak hayvanlara yedirildiği gibi Silo yemine ve Palet yeme de işlenebilmektedir. Kültürü yapılan Yoncanın Iran dan köken aldığına ve ilk kez Iran da yetiştiriciliğine başlanıldığına inanılır. Daha sonra İtalya ve diğer Avrupa ülkeleri ile Güney Amerika ya götürülmüştür. A.B.D. de ilk kez 1736 da yetiştirilen Yonca 1850 yılından sonra da  Fransa ve Kanada ya gelerek tarımı yayılmıştır.

Şu an Ülkemizde Özellikle İç Anadolu’da kasabamızda yetiştirilen ve adını “Yoncanın Anavatanı” olarak duyurmayı başaran kasabamız Dünyaya ve Türkiye’nin her bölgesine sevkiyatla da lider olmayı sürdürüyor.