Yenikent Silajına Talep Arttı

Tarih 19 Eylül 2011 Editör Yenikent Belediyesi

Yenikent Beldemizde çiftçilerin yüzünü yoncadan sonra mısır silajı da güldürdü.
Hayvancılıkta önemli bir yere sahip olan kaba yem ihtiyacını karşılamak için Yenikent'li üreticiler yem bitkilerinden Mısır Silajını Türkiye'nin her noktasına gönderiyorlar.

Yenikent’te çiftçiliğe tarlada yonca üretimi ve balya toplayarak başlayan Mehmet Akdere, sadece kasabada kendileriyle birlikte çalışan çiftçilerin 50 bin ton mısır silajı ürettiğini ve 20 milyon lira kazanç elde ettiklerini söyledi.
Türkiye’nin her bölgesine mısır silajı ile yoncanın Aksaray’ın Yenikent kasabasından gittiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak da,
“Türkiye’nin dört bir tarafına giden mısır silajı ve yonca sayesinde Yenikent kasabamıza yılda 50 milyon lira para girişi oluyor. Bizler ziraat odası olarak çiftçilerimizin ürünlerinin kalitesini ve adını duyurmak için fuarlarda tanıtım yapıyoruz” dedi.

“İÇ PİYASADAKİ TALEBE YETİŞEMİYORUZ”

Yenikent kasabasında üretilen yonca ve mısır silajının büyük bir bölümünü Mehmet Akdere ve ortağı Aydemir Ölmez pazarlıyor. Çiftçiliğe babasından kalan tarlalarda yonca üreterek ve tarlalarda balya toplayarak başladığını ifade eden Mehmet Akdere, “Çiftçimiz artık bilinçli tarıma geçti. Yenikent, Sultanhanı ve Eşmakaya bölgesinden çiftçilerimizle anlaşmalı ekimler yapıyoruz. Biz yoğunluğu Yenikent kasabamızdan olmak üzere 50 bin ton mısır silajı elde edeceğiz.

Sadece bizim elde edeceğimiz miktar bu kadar. Bunun karşılığı olarak da çiftçimize 20 milyon lira ödeyeceğiz. Yenikent ve çevresiyle ilgili bu yıl toplam rakamın 50 milyon lirayı bulacağını tahmin ediyorum. İşçilik, balya yüklemek ve şoförlük yaparak başladığımız bu işte teknolojiyi kullanmaya başladık. Kendi biçerdöverimiz ve ekipmanımızla mısır ve yoncayı tarladan alıyoruz” şeklinde konuştu.

Geçmiş dönemde Arabistan bölgesine ihracat yaptıklarını da belirten Akdere, “Bu yıl ihracata ara verdik. Bunun iki nedeni oldu. Birincisi o bölgedeki karışıklıklar, ikincisi ise iç piyasaya ancak yetişmemiz. İlerleyen zamanda hem iç piyasaya, hem de dış piyasaya çalışmayı planlıyoruz” dedi.

Üretilen yonca ve mısır silajı nedeniyle önemli süt markalarının da Aksaray’da geldiğini belirten Yenikent Belediye Başkanı Mehmet Emin Yenisan da, “Kasabamızda yonca üretimi sürekli devam ediyordu. Son zamanlarda bilinçlenen çiftçimiz sayesinde silajlık kaba yem bitkisi üretimine geçtik. Mehmet Akdere gibi girişimcilerimiz ekipmanlarını oluşturarak silaj üretiminin daha da artmasını sağladılar. Zaten müteşebbisler makine ekipmanı almasa bu mahsul de toplanamazdı. 5 tane büyük esnafımız var. Onlar topluyor
ve Türkiye’nin her yerine gönderiyorlar. Bu sayede çiftçimiz de ne kazanacağını önceden biliyor. Bu üretimler sayesinde kasabalı halkımız daha rahat edecek” şeklinde konuştu.

Kasabamızda Mısır Silajı Ticareti Yapan Şirketler
1-Okurlar Ticaret-Abdi OKUR  www.okurlarticaret.com
2-Aydere Yonca - Mehmet AKDERE www.aydereyonca.com

Yenikent Tarım

Yenikent Karpuzu Pazara Çıktı

Yenikent Karpuzu Pazara Çıktı Yoncasıyla ünlü Yenikent Beldemizde son yıllarda Karpuz üretimiyle de markalaşmaya devam ediyor.

Silajlık Mısır Hasadı Başladı

Silajlık Mısır Hasadı Başladı Hayvancılıkta önemli bir yere sahip olan kaba yem ihtiyacını karşılamak için Yenikent'li üreticiler yem bitkile...

YENİKENT BELEDİYESİ     Copyright © 2006-2017       Tel : 0 382 236 20 03  Faks: 0 382 236 23 74    Mail : yenikent_belediyesi@hotmail.com